Mål och Träning

Mål och Träning


Mål

För de som tränar på egna ponnyer och hästar hade vi en avsutten träff där vi pratade om mål och träning. För er som inte kunde vara med eller andra som är intresserade av vad vi pratade om så låter jag er ta del av vårt möte på den här fliken.


För att motivera sig och vara medveten om hur man vill arbeta kan det vara bra att sätta upp mål för sin ridning. Målen kan förslagsvis delas upp i dessa olika tidsintervaller.

Treårsmål

Ettårsmål

Kvartalsmål

Med hjälp av detta kan man sätta upp små (kvartalsmål) och större (ettårsmål) delmål för att nå sitt större mål (treårsmål). Delmålen blir oftast lättare att jobba med på ett konkret sätt.


Målen kan delas upp ytterligare i Tävlingsmål och något jag kallat Utvecklingsmål. 


Tävlingsmålen innefattar klasser, resultat etc. Det kan också vara att befästa den nivån man redan är på.


Utvecklingsmålen rör sitsen, inverkan, mentala spänningar, kunskapsutveckling och eventuella hanteringsproblem med hästen.


Målen får gärna vara stora men lägg också in rimliga delmål som man kan checka av för att se att  man utvecklats.


Stäm av målen efterhand så att de är aktuella. En ny häst, snabbare eller långsammare utveckling än man hade trott kan göra att målen behöver ändras.

Sätt gärna upp och fyll på med mål efterhand. Att analysera träningspass i korthet är ett sätt att utveckla sin förmåga att reflektera över sin träning. 


Se till att fylla på med egen motivation. Gör något avsuttet med klubbkompisarna, se clinics, lyssna på föreläsningar, besök stora tävlingar, läs böcker osv.


Tävlingsplanering

Tävlingsterminen är bra om man kan planera för att få ett bra upplägg och vara förberedd när det verkligen gäller. Utgå från de tävlingar som är extra viktiga och fyll på med förberedande tävlingar som gör att du och din häst är färdig för uppgiften. Tänk på att hästen behöver tid för återhämtning, det går inte att vara bäst alla helger om året. För er som vill rida lagtävling under våren så är det inte helt optimalt att börja året med lagtävling då det kan bli mycket tävlingsnerver, leta gärna efter en pay´n´jump/ pay´n´ride om det är ont om lokala tävlingar.


Träningsplanering

När tävlingplaneringen är klar så behöver man lägga upp ett träningsupplägg. Gå baklänges utifrån tävlingsstart och se till att hästen får den träning och variation som den behöver. Vilken träning behöver din häst mer av? Kanske behöver man tänka mer på styrka, kondition eller motivation även om alla bitar är viktiga för alla hästar. Var uppmärksam på flåset, om hästen flåsar behöver den bättre kondition dvs mer träning. Kom ihåg att hästen behöver tid för återhämtning. En unghäst behöver längre viloperioder som också ska planeras in. När hästen vilat är det viktigt med en försiktig uppstart. Ha tydliga mål för varje arbetspass och pausa för reflektion i passet, eventuellt behöver man ändra planen. Att skritta hästen före och efter är en viktig del i träningen. Lär dig också att känna igen förändringar hos din häst när det gäller ben och rygg etc.


Jag tittar gärna på din planering om du vill ha hjälp! Lycka till!


YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use